Overspanningsbeveiliging

Overspanningsbeveiliging: Bescherming tegen blikseminslag en spanningspieken

Het is een onweersachtige dag. Binnen is het gezellig met de radio en de tv aan. Buiten gaat het flink tekeer. Plotseling hoor je een enorme knal en valt de stroom uit. Het kan zijn dat je net werd getroffen door de bliksem en dat je daarom zonder stroom zit. Maar het kan ook zijn dat een spanningspiek op het elektriciteitsnet ervoor heeft gezorgd dat de stroom is uitgevallen. Deze laatste is minder spectaculair dan een blikseminslag, maar kan wel gevaarlijk zijn voor je elektronische apparaten.

De oplossing hiervoor is een overspanningsbeveiliging. Dit is een apparaat dat ervoor zorgt dat je elektronische apparaten beschermd zijn tegen spanningspieken en zelfs blikseminslag. Maar hoe werkt zo’n overspanningsbeveiliging eigenlijk?

Waarom heb ik een overspanningsbeveiliging nodig?

Wanneer de spanning op het elektriciteitsnetwerk te hoog wordt, kan dit schade veroorzaken aan uw elektronische apparatuur. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren bij een blikseminslag in de buurt, maar ook als er in de buurt machines worden gebruikt die veel stroom verbruiken. Een overspanningsbeveiliging beschermt je apparaten tegen deze spanningspieken.

Spanningspieken kunnen schade veroorzaken aan de printplaten en interne componenten van je apparaten. Hierdoor kunnen ze uitvallen en moet je ze laten vervangen of vervangen. Door een overspanningsbeveiliging te installeren, je apparaten te beschermen tegen deze beschrijving spanningspieken.

Hoe werkt een overspanningsbeveiliging?

Een overspanningsbeveiliging werkt door de overspanning van de vlakken voordat deze apparaten worden bereikt. Dit kan op twee manieren:

- door de spanningspiek af te leiden naar de aarde

- door de overspanning van de stroom, waardoor deze niet bij je apparaten aankomen.

aarden

Als de spanning te hoog wordt, kan deze worden afgeleid door een overspanningsbeveiliging naar de aarde. Dit gebeurt via de aarding van je elektriciteitsnetwerk. De overspanningsbeveiliging is tegelijkertijd als het ware de ‘omleiding’ die de spanning naar de aarde leidt en weg van je apparaten.

Afleiden van spanning naar de aarde is vooral belangrijk bij blikseminslag. Een overspanningsbeveiliging met aarding zorgt ervoor dat de blikseminslag wordt afgeleid en niet bij je apparaten aankomt.

Afleiden van spanning

Een andere manier om de vlakken te overspannen is door zoom af te voegen. Dit gebeurt als de overspanningsbeveiliging als het ware de stroom afleidt, waardoor deze niet bij je apparaten aankomen. Door de afbuiging van de spanning is deze niet meer zo hoog als de piek van het elektriciteitsnetwerk.

Afleiden van spanning is vooral handig als er geen aarding beschikbaar is of als de aarding niet voldoende capaciteit heeft voor de afleiding van de spanning.

Soorten overspanningsbeveiligingen

Er zijn verschillende soorten overspanningsbeveiligingen. Welke je nodig hebt, hangt af van het type apparatuur dat je wilt beschermen en waar deze zich bevindt.

Type 1 overspanningsbeveiliging

Een type 1 overspanningsbeveiliging wordt direct aan het begin van je elektriciteitsnetwerk geplaatst, bij de meterkast. Dit type beveiliging zorgt ervoor dat de stroom via de hoofdaansluiting binnenkomt, wordt afgeleid naar de aarde. Dit type overspanningsbeveiliging is vooral handig als je in een gebied woont waar vaak blikseminslag voorkomt.

Type 2 overspanningsbeveiliging

Een type 2 overspanningsbeveiliging kan bij de groepenkast worden geplaatst. Dit type beveiliging zorgt ervoor dat eventuele spanningspieken via de aansluiting van de groepenkast worden afgeleid naar de aarde. Een type 2 overspanningsbeveiliging is vooral handig om je apparatuur te beschermen tegen spanningspieken die worden veroorzaakt door stormen van door het schakelen van grote machines in de buurt.

Type 3 overspanningsbeveiliging

Een type 3 overspanningsbeveiliging wordt tussen de stopcontacten en de apparatuur zelf geplaatst. Deze beveiliging zorgt ervoor dat er geen spanningspieken worden gegarandeerd aan de apparatuur. Dit type overspanningsbeveiliging is vooral handig wanneer je bijvoorbeeld dure apparatuur hebt die extra bescherming nodig heeft tegen spanningspieken.

Belangrijk om te weten

Hoewel een overspanningsbeveiliging je apparatuur beschermt tegen spanningspieken, kan het niet voorkomen dat je apparatuur kapot gaat wanneer deze wordt getroffen door een blikseminslag. Het is daarom belangrijk om je apparatuur te beschermen tegen blikseminslag en andere schade door natuurrampen.

Daarnaast is het belangrijk om de juiste overspanningsbeveiliging voor jouw situatie te hebben. Een alternatieve beveiliging kan bijvoorbeeld ook spanningspieken niet tegenhouden. Schakel daarom altijd een professioneel installatiebedrijf in om een ​​overspanningsbeveiliging te installeren en onnodige schade te voorkomen.

Conclusie

Een overspanningsbeveiliging is de oplossing om je elektrische apparatuur te beschermen tegen spanningspieken en blikseminslag. Het is belangrijk om de juiste overspanningsbeveiliging te laten installeren om zo veel mogelijk risico's te vermijden. Het voorkomt dat je met dure reparaties of vervangingen van je apparatuur te maken krijgt en ervoor zorgt dat het een gerust gevoel als het slecht weer is. Schakel daarom altijd een professioneel installatiebedrijf in om ervoor te zorgen dat je apparaten goed beschermd zijn.

Ook interessant

Elektro componenten

Elektrische Componenten -Hoe Vind je de BesteAls u denkt aan het kopen van een aantal elektrische componenten, zul je merken dat je moet een beetje o ...

Lees verder

Raspberry PI

Het Internet is voortdurend in beweging en groeit. De Pi zal kunnen houden met de veranderingen. Hoewel het misschien een beetje duur, de voordelen en ...

Lees verder

Alarm systemen

Alarm systemenAlarmsystemen kunnen een nuttige en effectieve manier zijn om een ​​woning te beveiligen tegen indringers of inbrekers. Ze bestaan ​​​​u ...

Lees verder